De afgelopen twee jaar hoefden medewerkers van het Zweedse bejaardentehuis Svartedalen in Gotenburg maar zes uur per dag naar hun werk, bij wijze van experiment.
Met de proef wilden onderzoekers kijken of het haalbaar zou zijn om de normale werkweek te verkorten, terwijl de 68 medewerkers nog gewoon hetzelfde salaris ontvangen – wie wil dat niet?
Het project is met het nieuwe jaar afgelopen, en dus is het tijd om de balans op te maken. De voorlopige resultaten van het project liegen er niet om: het ziekteverzuim nam significant af, de zorg voor patiënten verbeterde en medewerkers voelden zich gezonder.
De kosten voor het project liepen echter wel op. Om de ontbrekende uren te compenseren werden er 17 nieuwe mensen worden aangenomen, wat over de duur van het project (23 maanden) in totaal 12 miljoen kronen kostte (omgerekend bijna 1,3 miljoen euro).
Anderzijds werd er door de extra werkgelegenheid ook bespaard op WW-uitkeringen, maar daar ziet de gemeente Gotenburg zelf niets van terug. Toen het project achttien maanden liep, lagen die bespaarde kosten op 4,7 miljoen kronen (ongeveer een half miljoen euro), blijkt uit een eerder uitgebracht rapport.
Op de lange termijn zal de 6-urige werkdag dan ook nog niet worden ingevoerd in Zweden, zegt de lokale politicus Daniel Bermar, die verantwoordelijk is voor de ouderenzorg in de stad, tegenover Bloomberg. "Het is nog veel te duur om de werkweek binnen afzienbare tijd in te korten."
Hij gelooft wel dat het in de toekomst een uitkomst kan bieden. "Hoe rijker we worden, hoe meer voordeel we uit die welvaart moeten halen, op andere manieren dan een nieuwe auto of hogere consumptie."